I slutet av 2018 släppte Nvidia sina nya RTX grafikkort. Dessa bygger på en uppdaterad arkitektur med bl.a. fler kärnor och specialiserade kärnor för så kallad Ray-tracing och DLS (Deep Learning Sampling). I samband med att jag byggde en ny dator stod valet och kvalet lite mellan vilket kort som verkar vara mest valuta för pengarna. Även om tankesättet med mest valuta för pengarna kan vara direkt felaktigt (mer om det senare) valde jag att placera mig i prisnivån 5000 – 7000 kr. De bästa korten i denna prisnivån att välja bland var egentligen GTX 1070 Ti samt RTX 2070, alternativt ett GTX 1080 (som dock var svårt att få levererat snabbt på grund av utgående sortiment).

Galna grafikkortspriser med start 2018

Prisnivån på grafikkort har stigit något extremt sedan jag byggde min senaste PC för tre år sedan då jag stoppade in ett högpresterande GTX 970 Gaming kort från MSI för 3 695 kr. Det priset minns jag mycket väl, och det var ändå att betrakta som “mellanklass” på den tiden. Kortet hade låg ljudnivå, otroligt bra kylning, fabriksöverklockat och klarade GTA 5 utan konstigheter med bra FPS.

När det nu var dags att sätta ihop en dator i slutet av 2018 noterades jag av hur priserna på grafikkort verkligen skjutit i höjden. Och inte minst var det mer komplicerat då även AMD har kort som i vissa prisnivåer är tillbaka som ett alternativ till Nvidia – något som de faktiskt inte var för tre år sedan. Jag är dock van vid Nvidia så jag fördjupade inte mig vidare i AMD:s Radeon eller Vega korten där Vega egentligen är konkurrenten för Nvidias gamingkort.

Ett grafikkort för närmare 3 700 kr skulle vara ett GTX 1060 6GB och även om det är ett dugligt Gamingkort har jag svårt att nöja mig med ett kort där jag inte bekvämt kan “maxa” allt och där spelen bara flyter. Det gillar jag. Är ingen gamer av CS GO och andra gamla titlar. Kvalitet ska det vara!

Från GTX 1070 till RTX 2070

Kikar vi på grafikkort i den här prisklassen på inet ser vi att det är flertalet utföranden av GTX 1070, instegsmodell på GTX 1070 Ti samt RTX 2070 som gäller. Dessutom är det ju så att GTX 2070 är Nvidias ersättare till GTX 1070 och alltså den naturliga uppgraderingen från ett GTX 1070. Nu kom jag från en situation där ag inte hade något grafikkort och då kan ett köp av RTX 2070 motiveras annorlunda. Nu valde jag att testa båda då det gick att fynda ett GTX 1070 Ti för så lite som 4499 kr vilket kändes prisvärt, men som vi kommer till är det här med “prisvärdhet” något relativt.

MSI GTX 1070 Ti Aero

Kortet var prissänkt till 4 499 kr och går att hitta på Amazon för 5 312 kr så Inets erbjudande var mycket konkurrenskraftigt. Kortet är egentligen ett helt standardkort enligt grundspecifikationer med en “Blower” fläkt. MSI har inte gjort mycket till optimeringar av det här kortet och kan närmast jämföras med Asus “Turbo” som även de är i enklaste form. Ett Asus Turbo går på 5290 kr.

Kortet bygger på Pascal-arkitekturen och är egentligen inte någon nyhet i jämförelse med de andra korten som kom efter 900-serien. Prismässigt har de dock relativt gått upp mot 900-serien men här har faktiskt även prestandan ökat.

MSI GTX 1070Ti Aero Card
Undersidan på kortet. Det är ingen dålig design på det. Svart med lågmält inpräntat MSI Aero på sidan som lyser i chassit. Fläkten är av enklare modell och ses på bilden. Något skydd ovanpå kortet finns inte.
Det finns gott om hål för luft att sippra ut då dessa inte är fyllda med faktiska portar. Kortet har 1 x HDMI 2.0b, 3 x Displayport 1.4 och 1 st DVI-D.

Det är SLI kompatibelt men SLI är inget som är aktuellt för mig varken nu eller i framtiden. Tyvärr inte sett tjusningen med detta om det inte är för att bygga en “monsterdator” bara för sakens skull.

Kortet är inga konstigheter att montera. Det tar upp två PCI “platser” i chassit och fästes med chassiskruvar, en uppe och en mitt på. Eluttaget är smart placerat längst bak på kortet vilket ger en snyggare kabelhantering än på EVGA:s 2070 där eluttaget är placerat längre fram.

EVGA RTX 2070 Black

Det här var vid köpet ett av de mer prisvänliga RTX korten. Kortet gick på 6 299 kr vilket är i nivå med priset på Amazon (€610 ~6300 kr). Något förvirrande har dock EVGA valt att lägga till namnet “Gaming” bakom “Black”. Just “Gaming” är samtidigt ett annat kort i EVGA:s uppställning.

Närmaste motsvarighet till EVGAS “Black” serie, kort med open-air kylare, är MSI:s “Armor” och den ligger på 6290 kr hos inet. Ett MSI RTX 2070 Armor hittas billigare på Amazon där de nu säljs för 543 euro eller 5 550 kr, vilket är en besparing på 740 kr!

Det konstiga i uppställningen av RTX 2070 i nuläget är att både EVGA Black och MSI Armor är open-air medan Asus Turbo och MSI Aero som båda har Blower fläktar kostar lika mycket eller mer.

Något förvirrande modellprogram

Som precis nyinvigd till den nuvarande uppsättningen av RTX 2070 kort upplevs det förvirrande och det gör en inte särskilt trygg i sina köp. För en total nybörjare till PC byggande blir det såklart lätt att gå på en mina vad gäller skillnaden mellan en blower eller open-air och vilken du egentligen ska ha.

Utöver dessa kort går det sedan att gå vidare till OC-serier, Gaming-serier och kan då landa på cirka 7000 kr för ett RTX 2070 kort. Är du någon som kommer att vilja överklocka ditt kort är det rekommenderat att inte köpa Black då du endast har ett 8 pin uttag och därmed en effektbegränsning som inte räcker till någon högre överklockning.

Kortet är som namnet antyder svart med lämplig text på sidorna. På bilden ses kylflänsen med fläktarna. Inte heller det här kortet har skydd på ovandelen.
Skillnaden i portar mot GTX 1070 Ti är att EVGA tagit bort en Display Port i förmån för en USB Type-C. En något mer versatil ingång än en Display Port som det fortfarande finns två kvar av.

Det enda som går att säga om monteringen av RTX 2070 är just placeringen av eluttaget som är en bit in på kortet vilket i min mening förfular kabeldragningen. Men annars ser den bra ut i ett annars “Black” chassi. Noteras också att det bara finns ett uttag och därmed reducerar möjligheten till överklockning.

Jämförelse av EVGA RTX 2070 Black och MSI 1070 Ti Aero

Det jag väljer att testa är i huvudsak min egen upplevelse av dessa kort på ljudnivå, hur väl spel flyter och sedan kompletteras med benchmarking tester och fps siffror för de som tycker data är roligt.

Testdatorn

Testdatorn styrs av en Intel i5 9600k med Cooler Master 212 Black kylare, ett MSI Z390 TUF Gaming moderkort, 2 x 8 GB 2666 MHZ CL16 Vengeance minnen och en 500 GB Samsung 970 EVO SSD. Datorn drivs av ett Be Quiet Pure Power 600 W nätaggregat, mer än tillräcklig kraft för den här konfigurationen! Allt detta är placerat i ett Fractal Design R6 chassi med deras standardfläktar – två in och en ut. Här ska inte finnas några flaskhalsar för något av de testade grafikkorten.

Speltester

Jag har dragit igenom tre spel med båda korten och mätt fps med fraps; Battlefield V, Monster Hunter: World och Overwatch. De två förstnämnda är mer fokuserade på upplevelse och grafik medan Overwatch är ett snabbare spel som drar mer nytta av en maxad framerate. Samtliga spel körs i 1440p med ultra/highest där det går. Då jag spelar på en 60 hz curved Samsung är det mer intressant att spelen flyter och därför används V-sync eller frame rate limiter på 60 fps i spel med hög inlevelse (BFV, Monster Hunter) medan FPS limit tas bort i Overwatch.

Spelupplevelsen med MSI 1070 Ti Aero

Upplevelsen med kortet i både Battlefield V och Monster Hunter: World var att 1440p förmodligen är på gränsen för vad det här kortet klarar av på Ultra. Frameraten hoppade ganska friskt neråt till 30-40 när det väl hände något på skärmen i båda dessa spelen. Att gå ner på High skulle förmodligen hjälpa en del för det här kortet att köra 1440p. Då torde man inte behöver störa sig på små stutters som förekom i testet.

Ironiskt nog är ju dessutom Monster Hunter ett bundle spel till just MSI 1070 Ti Aero, men det är ju därmed inte sagt att det behöver spelas i 1440p. Monster Hunter World var nog det spel där det märktes mest “lagg” och föga förvånande visar fps räknaren att det inte var särskilt stabilt med högsta inställningar i 1440p för det här kortet.

En något ryckig upplevelse ute i djungeln med GTX 1070 Ti.

Dinosauriejakt i Monster Hunter blir för intensivt i 1440p med högsta inställningarna med det här kortet. Att kortet dessutom låter rejält när det varvar igång sin fläkt gör inte heller att kortet känns särskilt “prisvärt”.

1440p Ultra funkar med GTX 1070Ti men det är inte riktigt det här goa flytet i spelet

En omgång Conquest i Battlefield V på banan Rotterdam gav en helt okej FPS på dessa höga inställningar, men lämnade mer att önska i termer av upplevt flyt i spelet. Average fps:en blev 51 och då kan det noteras att det emellanåt hoppade ner till 25-35 fps vilket definitivt upplevs som hackigt i 1440p.

Overwatch var som väntat inga konstigheter att spela för kortet. Allting är inställt på ultra och FPS-limiten är borta. Det flyter på bra men för de som jagar riktiga hög fps och kanske rentav vill ha 144+ till sin gamingskärm bör skruva ner inställningarna. Med MSI GTX 1070 Ti uppnåddes ett snitt på 103 fps i Overwatch.

Spelupplevelsen med EVGA RTX 2070 Black

I jämförelse med MSI 1070 Ti kortet så upplevs det här kortet mer “stabilt”. Det dånar inte och temperaturerna känns behagliga. Att skruva upp inställningarna i spelen medför inte någon oro “om det kommer att klara det” – för det är ett mycket bra kort mer i motsvarighet med t.ex. GTX 1080 än 1070.

Både Monster Hunter: World och Battlefield V flyter på i stabila 60 fps i 1440p med Ultra på allt och ingen screen-tearing eller annat kan noteras. Frågan blir ju snarare om det här kortet skulle lämpa sig för 4K? Förmodligen inte – men i nuläget spelar jag på 1440p och det här kortet visar sig på sin goda sida i ett krävande spel som Battlefield V.

60 fps @ 1440 och Ultra = Inga problem med RTX 2070!

Varken ljudnivå eller temperatur upplevs “störande” vid spelandet. Det har talats om coil-whines och defekta RTX kort i forum runt om på nätet, men något sådant har jag inte råkat ut för utan kan än så länge inte notera några konstiga läten från kortets fläktar.

Overwatch flyter på precis som på 1070 med ett högre genomsnittligt fps än på 1070 men då jag inte är en professionell spelare kan jag faktiskt inte notera någon märkbar skillnad i upplevelsen av detta. Å andra sidan har jag bara några timmar speltid i just Overwatch.

Eftersom grafikkortet är open-air kylare behövs ju en bra chassikylning då CPU temperaturen går upp med rätt många grader i jämförelse med en Blower fläkt som ju själv blåser ut luften. Å andra sidan noteras inga anmärkningsvärda temperaturer heller för CPU så chassits fläktar kan ta åt sig lite beröm.

Testdata

Som vi ser kämpar GTX 1070Ti med att nå 60 fps i både Monster Hunter och Battlefield V på högsta inställningar i 1440p. RTX 2070 ger 24 % högre fps i Overwatc, och klarar dessutom av stabila 60 fps i både Battlefield V och Monster Hunter.

Den här temperaturgrafen var ganska väntad med tanke på att vi nu jämför ett blower-kylt kort och ett open-air kort. Vid belastning (vår maxtemp vid spelandet) ser vi att GTX 1070 Ti går upp till 82 grader i jämförelse mot RTX 2070 som endast går upp till 65 grader. En sänkning av GPU temperaturen sker dock på bekostnad av fläktkapaciteten i chassit och därför går CPU tempen från 55 → 63 grader i en sådan kylkonfiguration. Att CPU:n vid maxbelastning ligger på 63 grader är dock knappast extremt och definitivt värt det i utbyte mot ett tystare och svalare grafikkort.

I 3DMark ser vi att RTX 2070 kortet sticker iväg med en 28,4 % ökning i “Time Spy” testet.

Sammanfattning

Om du vill spela de senaste titlarna i 1440p med stabila 60 fps eller högre kan du tyvärr inte spara några pengar genom att välja ett GTX 1070 Ti. Även om den faktiska prestandaökningen sägs vara “30%” så kostar RTX 2070 hela 40 % mer. I en fråga om matematisk prisvärdhet är isåfall GTX 1070 Ti mer prisvärt, men om du i praktiken vill kunna njuta av dina spel ska du slå till på ett RTX 2070 eller dess motsvarighet GTX 1080.